OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte ve davranışlarını düzenlemekte yetişkinler kadar iyi değildirler. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmayabilir ve onları anlamlandıramayabilirler, bu nedenle kendilerini ifade etmekte özellikle bazı dönemlerde güçlük yaşayabilmektedirler. Şüphesiz ki çocuk denildiğinde aklımıza ilk gelen oyunlar ve oyuncaklardır. Yetişkinler için konuşmak ne ise çocuk için de oyun ,iletişim kurmanın en güçlü aracıdır. Oyun çocuk için, duyguları ifade etme ve düzenleme , ilişkileri keşfetme, kendi yaşantılarını aktarma, istek ve arzularını ifade etme ve baş etme becerilerini geliştirebileceği harika bir eylemdir. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, kurduğu oyunlar ise bize bu kelimeler ile ne anlatmak istediğidir. Oyun terapisinde terapistin rolü ise çocuğa bu yolculuğunda eşlik etmek ve çocuğun gözünden dünyayı görebilmektir. Böylelikle terapist ile çocuk arasında zaman içerisinde gelişen güçlü bir bağ kurulacak ve çocukta terapötik büyüme gerçekleşebilecektir, bu büyüme ile çocuk sahip olduğu duygusal acıyla yüzleşebilecek kişisel güçlenme hissini geri kazanacaktır.
Çocukların oyun terapisinde oynadıkları oyunlar , günlük hayatta oynadıkları oyunlardan içerik olarak farklı olmasa bile işlevsel olarak farklıdır; çünkü terapist burada çocuğun oynadığı oyunların sembolik anlamların farkındadır ve çocuğun böylelikle iç dünyasını ifade etmesine olanak sunar ve bu sembolik anlatımları yorumlayarak süreçte çocuğun ebeveynlerine de gerekli yönlendirmelerde bulunur. Oyun terapisinde oyun odası tamamen çocuğun kendisini huzurlu ve güvende hissedeceği ,gerçek hayatı yansıtabilecek oyuncaklar ile doldurulur ve çocuğun oyuna aktif katılımının sağlanması amaçlanır.
Pek çok farklı oyun terapisi modeli bulunmak ile birlikte çocuğun genel durumu değerlendirilerek uygun olan modele karar verilmekte ve terapist tarafından tedavi planı oluşturulmaktadır. Sürece ebeveynlerin dahil olması ve gerek görülen durumlarda ebeveyn görüşmelerinin yapılması çocuğun iyileşme süreci için oldukça kıymetli olacaktır.
OYUN TERAPİSİNE NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR?
2-12 yaş aralığındaki çocuklarda görülen pek çok farklı psikolojik ve gelişimsel problemlerde ‘Oyun Terapisi’ uygulanabilmektedir :Bağlanma problemleri, depresyon, taşınma, yas, boşanma, anne baba kaybı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travmalar, istismar, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, okula uyum problemleri, akran zorbalığı, karşı gelme bozukluğu , uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, özgüven gelişimi, günlük yaşam becerileri ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum süreci vb. pek çok durumda oyun terapisinin sıklıkla kullanıldığını görebilmekteyiz.
OYUN TERAPİSİ NE KADAR SÜRER?
Oyun terapisi, çocuğun geçmişte ve bugün yaşadığı deneyimlerdeki çeşitli etkenlere bağlı olarak değişen ve çocuktan çocuğa farklılık gösteren bireysel bir süreçtir. Burada önemli olan, çocuğun hangi gelişimsel dönemde olduğu ve terapiye başlama sürecindeki yaşıdır. Diğer bir etken ise çocuğun yaşadığı problemlerin, çocuğa yansıyan derinliğidir. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilmektedir. Oyun terapisi genellikle 45 dk sürmekte olup ,süreçte ebeveynlerin çocuk ile kurdukları ilişkilerinin iyileştirilmesinin ve tutumlarının düzenlenmesinin , sıklıkla çocuğun iyileşme sürecini hızlandırdığı ve terapiye olumlu katkı sağladığı gözlenmiştir.