Çocuklarda Beslenme Terapisi
BESLENME
Beslenme, 25 (tipik gelişim) / 32 (atipik gelişim) farklı beceri gerektiren karmaşık bir süreçtir. Örneğin duyusal açıdan baktığımızda yiyecekten gelen uyaranlar dışında çevreden de çok fazla uyaran geldiği için yemek yerken tüm duyularımızı kullanırız.
Yiyeceklere rahatça dokunmak, eli ile kavrayarak ağzına götürebilmek, çatal ve kaşık kullanabilmek, ısırmak, lokmayı dili ile kontrol edebilmek, çiğnemek, öğütmek ve yutmak gibi pek çok beceri bebeklikten başlayarak yavaş yavaş kazanılır.
Bazı çocuklar bu becerilerin birini / birkaçını kazanmakla alakalı sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunlar beslenmenin bir aşamasında önümüze çıkar ve beslenmeyi sınırlar.
Anne karnında bebek 37. Haftada oral motor refleksleri tamamlıyor. Bu nedenle erken doğan bebekler gelişimi tamamlayamadığı için problem yaşıyorlar.
YEME ALIŞKANLIKLARININ GELİŞİM SÜRECİ
- Emme
- Biberon ile beslenme
- Kaşıkla beslenme
- Katı gıdaya geçiş
- Kendini besleme süreci
PEDİATRİK YEME BOZUKLUĞU NEDİR ?
Çocuğun yaşına uygun olmayan yeme alışkanlıkları gösterdiği, beslenmesinin etkilendiği; aynı zamanda medikal, sosyal ve psikolojik sorunları beraberinde getiren bir durumdur. 2 haftadan uzun sürmesi durumunda tanılanır.
Her konuda olduğu gibi olumsuz deneyimleri unutmak çok zor. Olumsuz denemeleri arttırmadan beslenme terapisi için bir uzmana ulaşmak çok önemlidir.
PEDİATRİK YEME BOZUKLUKLARI NELERDİR?
- Oral Motor Yeme Bozukluğu
- Duyusal Yeme Bozukluğu
- Davranışsal Yeme Bozukluğu
- Sınırlı Beslenme Alışkanlığı
BESLENME TERAPİSİ DEĞERLENDİRME
- Duyusal,
- Yapısal,
- Oral Motor,
- Duygusal ve Davranışsal olarak tüm basamaklar kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelidir.