WISC-IV Zeka Ölçeği

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen,farklı kategorilerden kişisel güçlü ve kişisel zayıf yönlerini gösteren klinik bir ölçme aracıdır.

WISC-IV ( WECHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ –IV )

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay  aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen,farklı kategorilerden kişisel güçlü ve kişisel zayıf yönlerini gösteren klinik  bir ölçme aracıdır. WISC-IV bilişsel gelişim, zihinsel değerlendirme ve bilişsel süreçlere ilişkin güncel araştırmalara dayanılarak yapılmış ,özgün bir ölçek olarak oluşturulmuştur. Test bireysel olarak uygulanmakta olup farklı kategorilerdeki 10 temel ve 5 yedek alt test olmak üzere toplamda 15 adet testten oluşmaktadır. Uygulama bireysel olarak çocuk ve gençlerde zekâ ve sosyal becerileri ölçümlemek amacı ile bir psikolog tarafından uygun fiziki koşulların sağlandığı bir ortamda yapılır .Uygulama süresi  çocuğun yaşına, bilişsel becerilerine bağlı olarak değişmekte ve ortalama olarak 60- 120 dk arasında sürmektedir. Ancak bu konuda çocuğun rahat hissetmesi için esnek bir zamanlama dilimi de kullanılır. Bazı çocukların testi bitirmek için daha fazla zamana ihtiyaçları olabilmektedir. Ya da çocuk, testin ortasında sıkılıp, devam etmek istemeyebilir özellikle DEHB(Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ve ÖÖG (Özel Öğrenme Güçlüğü) olan çocuklarda bunlar gözlenebilmektedir. Her iki durumda da çocuğa yardımcı olmak esastır.

WISC-IV ‘te 4 temel bilişsel küme incelenir. Bunlar; sözel beceri, algısal akıl yürütme, çalışma belleği ve işlemleme hızıdır.

WISC 4’te değerlendirilen bilişsel alanların içeriği ile genel olarak şöyledir diyebiliriz :

  • Sözel bilgi
  • Sözel ifade
  • Algısal akıl yürütme ve organizasyon
  • Sosyal bilgi
  • Kısa süreli işitsel bellek
  • Dikkat
  • Konsantrasyon
  • Zihinsel işlemleme hızı
  • Görsel-motor ve ince motor koordinasyon becerileri

Uygulama olmadan önce uygulayıcı psikolog ebeveynlerden çocuk ile ilgili bilgi almalı ,çocuğun genel öyküsü öğrenilmelidir.Çocuğun uygulamaya başlamadan önce herhangi bir fizyolojik ihtiyacının olmadığından emin olunmalıdır,çocuk uykusunu almış,karnı tok ve dinlenmiş olarak uygulamaya başlamalıdır.Uygulama süreci ile alakalı çocuğa bilgi verirken herhangi bir etiketleme yapmaktan kaçınmalı ve çocuğun performans kaygısı yaşamasının önüne geçilmelidir.

WISC-IV ( Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği –IV )  , güçlü, bir bilişsel batarya olmasının yanı sıra ,güçlü bir klinik gözlem ve  veri de sunmaktadır.Ebeveynlerden alınan öykü,çocuğun uygulama esnasındaki genel tutum ve süreç yönetimi ,ebeveyn tutumları ve çocuğun ruhsal dinamikleri arasında ilişkiye dair pek çok bilgiyi de klinisyene sunmuş olur.Böylelikle klinisyen test raporunu aileye sunarken kendi klinik gözlem ve bilgi birikimini ebeveyn danışmanlığı içinde hem ebeveyn hem çocuk için gerekli yönlendirmelerini de yapabilmiş olur.

WISC-IV uygulamasında çocukları etiketleme ve kıyastan uzak tutmak amacı ile test sonucundan elde edilen skorlar etik ilkeler gereği aile ve eğitim kurumları ile paylaşılmaz. Gerek görülen durumda klinisyen ile bir diğer uzman kişi arasında uygun koşullar ile doğrudan paylaşılır.  Ebeveynler ile belirlenen kategorilere göre, çocuğun yönelimleri, başarılı olabileceği alanlar , güçlü ve zayıf yönleri,performans kümeleri detaylı olarak görüşülür. Böylelikle çocuğun bilişsel becerilerinin yönelimi ,uygun öneriler ve bunlara dair neler yapılabileceği saptanmış olur.